5 küresel şirketten üçü ödemeler için kripto kullanıyor
Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte küresel bankacılık altyapılarının jeopolitik istikrara göre değişkenlik gösterebileceği ve kısıtlayıcı olabileceği anlayışı, uluslararası para transferi ve ödeme süreçlerinde alternatif arayışlarını beraberinde getirdi. Durum böyle olunca gözler son yılların en çok konuşulan finansal enstrümanları olan kripto para birimlerine ve blockchain teknolojisine çevrildi. Kripto para birimleri son yıllarda sadece yatırım aracı olarak değil ödeme aracı olarak da benimsenirken, özellikle merkezi olmayan finans (DeFi) uygulamalarının uluslararası para transferinin geleceğinde değerli bir rol oynayabileceği konuşulmaya başlandı.
Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan OKX’in CMO’su Haider Rafique, “Online ödeme sistemi PayPal’ın ABD dolarına endeksli stabil kripto para biriminin duyurusu bu konudaki önemli gelişmelerden biri. Ancak PayPal’ın Türkiye gibi aktif olarak ihtiyaç duyulan birçok pazarda yasaklı olması teknolojinin potansiyelini sınırlıyor.
Bank for International Settlements (BIS) tarafından Mayıs 2022’de yapılan bir araştırma, blockchain’in de temeli olan dağıtık defter teknolojisinin uluslararası ödemelerde verimliliği artıracağını gösterirken, Juniper Research, finansal kurumların 2030’a kadar 27 milyar dolar tasarruf edebileceğini tahmin ediyor. Blockchain sayesinde uluslararası para transferi işlemleri. tahmin etti. Haider Rafique, küreselleşmenin yeniden tanımlanması, dijitalleşmenin hızlanması ve her büyüklükteki işletmenin dünyanın her yerinde satış yapabilmesi ile birlikte uluslararası para transferlerine olan ihtiyacın arttığını belirterek, “Kesintisiz ve hızlı uluslararası ödemeler, işletmeler ve şirketler için daha kritik hale geliyor. bireyler her gün. Bu ihtiyaç, aracıları ortadan kaldıran ve bireyler arasında şeffaf, güvenli ve hızlı transfer sağlayan merkezi olmayan finansal teknolojiler için dikkate değer bir fırsat yaratıyor.”
Uluslararası ödemelerde kripto kullanımının azımsanmayacak düzeyde olduğuna dikkat çeken Haider Rafique, “PYMNTS tarafından hazırlanan bir rapor, küresel ödemelerde 5 küresel şirketten üçünün kripto kullandığını gösteriyor. Ancak PayPal örneğinde görüldüğü gibi merkezi yapılar oluşmaya devam ediyor. Kendi kendine barındırılan merkezi olmayan “Kripto cüzdanlar ve DeFi hizmetlerinin tüm pazarlarda aktif olduğu ortaya çıktı. Milyonlarca insan, DeFi cüzdanları aracılığıyla para transferi yapmak için prestijli para birimlerine endeksli stablecoin’leri kullanıyor” dedi.
Uluslararası para transferlerinde işlem ücreti %6 ile %20 arasında değişmektedir.
Finansta merkezi olarak yönetilen her sistemin, düzenlemelere rağmen dolandırıcılık risklerine rağmen yavaş, şeffaf olmayan, uzun soluklu süreçlerin ve yüksek fiyatların gölgesinde kaldığına dikkat çeken OKX CMO’su Haider Rafique, değerlendirmelerini şu sözlerle tamamladı: uluslararası para transferleri %6 ile %20 arasında değişmektedir. Küresel bir stablecoin’in transfer maliyeti %0,1’den azdır. Ülkelere özgü farklı standartlar ve bankaların iç politikaları, farklı bölgelerdeki süreçleri, kıta ortası transferleri uzatır. Merkezi olmayan cüzdanlar ile gerçekleştirilen uluslararası para transferlerinde dünyanın neresinde olursa olsun tek bir protokol izlenir. Tüm merkezi olmayan cüzdanlar, ortak protokoller üzerinde çalışır ve birlikte çalışabilirlik göz önünde bulundurularak geliştirilmiştir. Bu sayede hem işletmeler hem de bireysel kullanıcılar için aradıkları konfor, hız ve güveni sunmaktadır. Önümüzdeki 5 ila 10 yılın ortalarında merkezi olmayan uygulama ve hizmetlerin sınır ötesi süreçlerde merkezi emsallerine göre daha fazla kullanılacağını tahmin ediyoruz. OKX olarak tek bir platformda, tek tuşla Web Wallet’a geçişi sağlayarak, dijital varlık sahiplerinin varlıklarının güvenliğini sağlamalarına, kripto takas işlemleri yapmalarına ve NFT’ler alıp satmalarına olanak sağlıyoruz.”